Krydda maten med choklad

MC7_RX31_Day127_GV_Invention-Test-Dishes_Reynold-2Alla vet att choklad är helt fantastiskt och räddar alla olika typer av bakverk på en sekund, däremot är det få människor som någonsin har provat att använda choklad i sin matlagning. Sanningen är att choklad faktiskt gör sig utmärkt på andra typer av grunder än enbart söta degar eller till glass, men när det kommer till matlagning brukar man ha som mål att försöka dölja den chokladiga smaken en aning och enbart använda den som smakförstärkare.

Det kanske inte är så extremt lyckat när din gryta smakar ren chokladsås, en viktig del i processen av att laga mat med choklad är alltså att välja rätt typ och rätt procenthalt på kakao. Målet är att försöka få in chokladsmaken i maten på ett sådant sätt att ingen någonsin kan gissa sig till att den finns där.

För den som vill prova att laga mat med choklad finns det mycket bättre alternativ än den mjölkigaste mjölkchokladen. Choklad från länder som t.ex. Trinidad har en smak som nästan kan liknas med tobak och är söt men ändå mycket syrlig i smaken. En perfekt kombination för den som vill krydda köttgrytan lite extra.

Har du lagat mat med choklad tidigare har du säkert koll på hur du kan använda den för att locka fram smakerna på bästa sätt. Är du helt ny i choklad- och matlagningsbranschen bör du börja med ett så lätt alternativ som möjligt. Inte bara för att du inte ska misslyckas, utan även för att se om du gillar den förändring chokladen ger.

Brun sås är ett mycket bra alternativ för den som vill testa på. Laga den från grunden och skippa allt var pulversåser heter. Chokladen ska inte läggas ner förrän såsen är helt klar och det räcker med en liten nypa av riven choklad för att få fram de rätta tonerna. Detta gäller för alla maträtter som innehåller choklad. Lägg i efter kokning och använd samma mängd som om du skulle hällt i peppar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.