Den perfekta kladdkakan

kladdkakaKladdkaka är ett av de mest enkla, men ändå fruktansvärt goda kaka som man kan tillaga. Oftast har man redan alla ingredienser hemma och då kladdkakan är mycket anpassningsbar kan man välja att utesluta vissa produkter som t.ex. ägg för den som föredrar.

En kladdkaka ska vara så krämig och len i smaken som möjligt. Vissa recept är alldeles för rinniga, medan andra inte har något kladd i sig alls och mer liknar en plattare sockerkaka. För att få till den helt rätta konsistensen finns det olika knep att använda sig av. Håll till godo.

Det första man bör tänka på när man vill att kladdkakan ska ha en riktigt mjuk konsistens är att använda sig av riktig choklad istället för kakao. Chokladen i sig hjälper till att inte göra kakan alldeles för torr och tråkig, men ger också en helt annan smak. Många experter tipsar även om att tillsätta cirka 1 dl mjöl i blandningen, eftersom mjölet hjälper kakan att binda sig och man slipper en kladdkaka som sipprar ut på hela tallriken.

Viktigast av allt är troligtvis att hålla koll på hur länge kakan är i ugnen. Kladdkakor är mycket känsliga och man bör hålla den exakta tillagningstiden. Ibland har 1 minut väldigt stor betydelse och väljer man att ha inne kakan längre tid än rekommenderat finns det risk att kakan förlorar hela sin krämighet.

Ett mycket enkelt och snabbt recept som inte kräver mer än 25 minuter samanlagt finner du nedan.

Sätt ugnen på 175 grader och tillaga i exakt 18 minuter för bästa resultat.

 • 2 st stora ägg eller 3 små
 • 2,5 dl socker (sockret kan minskas för den som vill ha en mer mörk och djup kladdkaka)
 • 2 teskedar vaniljsocker
 • 100 gram smör
 • 125-150 gram mörk choklad som du hackar ner eller river.
 • 1 dl vetemjöl (testa!)
 • 1 tesked bakpulver

Var inte orolig om kakan känns lös när du tar ut den. Så länge den har fått en stelnad yta så kommer kakan att bli stadigare så fort den får svalna och hamna i kylskåp.

 

Det lilla extra

Vill man imponera extra mycket med sin kladdkaka så kan man även piffa till den lite extra med hjälp av några enkla dekorationer. Det finns massvis av smarriga tillbehör som passar kladdkakan, och beroende på vad du själv gillar så kanske några av dessa tips kan falla dig i smaken.

 • Dekorera din kladdkaka med bär. Ha gärna ett lager grädde eller en mumsig choklad glasyr ovanpå kakan innan du dekorerar med bären. Det ger både en mer smakrik upplevelse samt håller bären på plats.
 • Dekorer kakan med florsocker i olika motiv. Det finns massvis av mallar att köpa i bakbutiker eller att beställa online som du kan använda för att skapa mönster av florsocker på in kaka. Känner du dig extra kreativ så kan du dessutom klippa till egna mallar för att skapa riktigt personliga dekorationer.
 • Servera kladdkakan tillsammans med smaksatt grädde. Att servera grädde till kladdkakan hör till vanligheten, och med all rätt då grädde och kladdkaka passar som handen i handsken. Vill du göra denna klassiker extra speciell så kan du använda någon form av smaksättning på grädden. Varför inte grädde med smak av lemon curd, lakrits eller apelsin?
 • Gör en choklad glasyr med valfri smak att breda ut på kakan för att sedan dekorera med nötter, godis eller både och. Ett tips är att smaksätta glasyren med mint eller polkagris och sedan smula över polkagriskarameller blandat med riven vit choklad.
 • Ha marshmallows i kaksmeten och som dekoration. Hur bra passar inte marshmallows och choklad med varandra? Tänk dig att blanda en härligt rinnande chokladkaka med smälta marshmallows. Det blir inte mycket godare än så.

Det finns egentligen hur mycket tillbehör och dekorationer som helst när det kommer till kladdkaka. Choklad passar ju till så mycket. Testa dig fram till vad du tycker är godast, kanske vill du blanda några av de idéer som presenteras ovan. Varför inte göra ett gäng minikladdkakor som du sedan testar en massa olika toppningar på för att hitta just din favorit.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.