Choklad är bra för kropp och själ

Dark-Chocolate-750x350Det finns en hel del forskning om choklad och varför så många människor älskar denna bruna pralin. Många skulle nog hålla med om att choklad är det bästa som finns när man talar om sötsaker, men visste du att chokladen också gör massor av nytta för din kropp.

Trots att det kan kännas svårt att tro på, är det vetenskapligt bevisat att människor som äter mycket choklad är lyckligare. Choklad innehåller nämligen viktiga aminosyror som kroppen behöver och en av dem är den som skapar ämnet serotonin, enkelt förklarat det hormon som får människan att känna lycka.

Som liten får man ofta höra hur viktigt det är med grönsaker och hur mycket man behöver äta per dag för att kroppen ska hålla sig starkt och frisk, trots att man istället gärna ville äta bullar och kladdkaka. Självklart finns det en sanning i detta, men många föräldrar valde nog att inte påpeka alla de fina egenskaperna hos chokladen. I en studie som gjordes i USA, kom man fram till att choklad faktiskt har mer antioxitanter än blåbär och blåbär vet alla hur nyttiga de är.

Man bör dock fokusera på att äta så mörk choklad som möjligt. Chokladkakor med smak av kolakräm eller mjölkchoklad lever tyvärr inte upp till det mått som man önskar att det gjorde. Välj en choklad med 70% kakao eller mer. Den mörka chokladen innehåller nämligen även A-vitamin, E-vitamin, kalium och magnesium, vilket även fungerar dunderbra för huden.

Att choklad skulle orsaka mycket finnar är en myt. Godis och choklad med väldigt låg kakakohalt kan ha en tendens att skapa orenare hud, men talar man om den riktiga chokladen ger alla vitaminerna en riktig boost för hud och hår.

De allra flesta människor äter dock choklad för att det är så fruktansvärt gott, men varför inte slå flera flugor i en smäll när man har chansen och kombinera det goda med det nyttiga.

 

Positiva effekter av att äta choklad

 

  • Ökar ditt immunförsvar. Enligt studier så innehåller choklad antioxidanter som ökar ditt immunförsvar och hjälper din kropp att hålla sig frisk från förkylningar. En väldigt bra anledning att unna sig en bit choklad lite då och då.
  • Ökar din hjärnas hälsa. En liten mängd choklad per dag kan hjälpa dig att öka din koncentrationsförmåga. Choklad innehåller nämligen magnesium och en liten mängd koffein som hjälper din hjärna att hålla både hälsan och vakenheten uppe. Ett perfekt snacks för dig som jobbar mycket framför datorer eller sitter mycket med studier.
  • Bra för hjärtat. Choklad stärker både insidan av dina blodkärl samt sänker blodtrycket. Genom att äta ett par bitar märk choklad om dagen så kan du förebygga både blodproppar och åderförkalkning. Studier visar även att de som äter en liten mängd choklad om dagen löper mindre risk att få en hjärtinfarkt.
  • Ger fin hud. Även här kan vi tacka de antioxidanter som choklad innehåller. Att dricka varm choklad har visat sig motverka att huden blir röd när den utsätts för UV ljus. Det motverkar dessutom att din hud blir irriterad och gör att du inte fjällar lika lätt. Många skönhetsprodukter innehåller idag ämnen från kakao då det har visat sig ha en vårdande effekt på hud som utsatts för sol, alkohol och föroreningar.
  • Bra inför träningen. Precis som rödbetor så ökar choklad produktionen av nitrat som i sin tur hjälper till att vidga blodkärlen. Äter du en bit mörk choklad innan träning så kommer du att förbruka mindre syre än om du skippar chokladen. Varför inte slänga ihop en egen mix energibarer som du tillsätter mörk choklad i?
  • Dämpar risken för inflammationer. Kakao hjälper bakterier i våra tarmar att dämpa inflammationer som kan uppstå. Dessa inflammationer kan kopplas till sjukdomar som både cancer, depression, fetma och diabetes.
  • Reglerar blodsockret. Choklad innehåller theobromin, ett ämne som hjälper kroppen att reglera blodsockret. Detta hjälper i sin tur till med att motverka diabetes. Att äta en bit choklad ibland kan med andra ord vara smart om du har diabetiker i släkten.
  • Gör dig avslappnad. När du äter choklad så stimuleras de naturliga välbefinnande hormoner som finns i vår kropp. Detta gör att vi slappnar av, mår bra och hjälper oss att stressa ner. Det kan även hjälpa till med att vi känner mindre smärta om vi har ont någonstans. Ett tips är att försöka göra rum för lite egentid ett par gånger i veckan, slut ögonen, slappna av och njut av en bit mörk choklad. Du kommer garanterat att känna dig mer avslappnad och tillfreds efter det.
  • Ger ökad lust. Studier har visat att kvinnor som äter choklad varje dag har högre lust än kvinnor som inte äter choklad. Choklad hjälper nämligen blodkärlen att vidgas, vilket även händer då du är attraherad av någon.

 

När vi pratar om chokladens positiva effekter så gäller det främst mörkare choklad. För att du ska kunna ta del av de hälsoeffekter som nämns ovan så bör chokladen innehålla minst 50% kakao och gärna mer. Mjölkchoklad har inte lika mycket positiva effekter och vit choklad knappt några alls, förutom att det är gott.

Leave a Reply

Your email address will not be published.