Hemmagjord chokladsås

mint-chocolate-ganacheInget slår en hemmagjord chokladsås. Visst fungerar de såser man köper i butik, men genom att göra såsen själv kan du använda just den choklad som du önskar och har även möjlighet att tillsätta vanilj, likör eller kanske kaffe för att göra såsen ännu mer personlig.

De allra flesta människor älskar choklad och speciellt till efterrätt. Vanligast är kanske att man förknippar chokladsåsen med vaniljglass, men det finns många fler användningområden än så, trots att glassen är ett mycket säkert kort. Choklad och frukt går alltid hand i hand. Varför inte göra en härlig fruktsallad med alla säsongens frukter och ringla över ett tjockt lager av varm och krämig chokladsås.

Att göra sin egen chokladsås är en enkel match och kräver inte många ingredienser. Ett mycket enkelt och snabbt recept är att använda sig av mjölk eller grädde (grädde ger en extra krämig och rund smak), cirka 1 dl socker, 1 matsked smör, 4 matskedar kakao och 1 tesked vanligpulver. Vill man inte använda kakao kan man smälta ner favoritsmaken av blockchoklad istället. Dock ska då såsen inte förvaras kall, eftersom blockchoklad snabbt stelnar och blir väldigt hård.

Börja med att vispa ihop alla ingredienser, men lämna vaniljsockret och smöret till senare. Blanda redan i kastrullen så gör du processen snabbare och enklare att genomföra. Håll koll på att såsen endast sjuder och inte kokar. Det behövs bara några grader innan såsen kommer att tjockna och ännu snabbre går det för den som använder grädde istället för mjölk.

När såsen har tjocknat är det dags att ta bort den från plattan och nu slår du också i vaniljsockret och smöret. Det allra godaste är självklart att servera på en gång. För att såsen ska fortsätta hålla samma temperatur kan man med fördel använda sig av en uppvärmd skål att servera såsen i.

Leave a Reply

Your email address will not be published.