Chokladfontän till festen

CFA-Gal-Bday-043Väntar du gäster? Dags för födelsedag eller är det tid för en stor tillställning? Inför varje lite större händelse är det inte ovanligt att man vill att festen ska vara lite mer lyckad än förra gången. Man vill inte gärna bjuda på samma typ av mat eller bakelser och risken att fantasin tryter är stor.

Ett ganska vanligt misstag är att man försöker planera in så många olika typer av maträtter som möjligt, för att de ska passa alla i smaken men även se hyfsat flott ut för gästerna att titta på. Timmar går åt till att förbereda och en hel del pengar läggs ut för att få det så fint som möjligt.

Istället för att bjuda på många olika typer av bakelser, praliner, kakor eller desserter kan man välja ut en större sötsak som alla kan ta del av. Chokladfontäner har länge varit precis en sådan sak som får gästerna att häpna, men som också passar alla i smaken. Med en chokladfontän behöver du inte fundera över flera olika typer av efterrätter utan kan duka upp med färscha frukter för gästerna att doppa. Frukt är dessutom billigt att köpa in och väljer du en härlig blandning av favoritfrukterna är möjligheterna oändliga.

Troligtvis kommer man kanske inte ha användning för fontänen dagligen och vill man återigen spara på de ekonomiska utläggen kan man istället välja att hyra en chokladfontän. Nuförtiden finns det många olika företag och verksamheter som hjälper till med lånet och vanligast är att man betalar för varje dag som man använder den. Du kan själv välja om du vill ha en skyhög fontän med över 5 våningar eller om du vill satsa på en lite mindre som du lätt kan placera i ditt eget kök.

Ta hjälp av en chokladfontän och låt gästerna ha något att prata om i samband med välkomstdrinken eller när middagen är klar och de är dags för mingel!

Tips på choklad och tillbehör i din chokladfontän

Att använda en chokladmaskin är inte direkt kvantfysik, men resultaten kan bli olika bra beroende på vilken choklad du använder samt hur du väljer att smälta den. En chokladmaskin smälter normalt din choklad, men det kan ta väldigt lång tid. Ett tips är alltså att smälta chokladen innan du häller den i fontänen. Låt dock inte chokladen ligga i värme för länge då den kan bli tjock och grynig. Du kan använda både mikrovågsugn och vattenbad när du värmer din choklad. Men i mikrovågsugnen är det viktigt att ha koll på temperaturen och att chokladen inte är inne för länge. Att smälta i kastrull ovanför vattenbad brukar ge ett fint resultat, men var noga med att inget vatten hamnar i chokladen.chokladdoppade jordgubbar till festen

När det kommer till vilken sorts choklad man bör använda så fungerar nästan vilken sort som helst. Däremot så bör chokladen innehålla 40% kakaosmör för att smaken och konsistensen ska bli så bra som möjligt. Att gå och handla någon billig och söt mjölkchoklad är inte att rekommendera om du vill få riktigt bra smak och konsistens på din smälta choklad. Ett tips är att handla converture choklad. Denna typ av choklad innehåller inga onödiga tillsatser, har en len smak och innehåller runt 40% kakaosmör. Perfekt för chokladfontäner. Det finns dessutom massvis av olika smaker att handla av denna choklad som är anpassad för att använda till fontäner. Har du inte tillgång till denna typ av choklad så fungerar självklart andra sorter. Innehåller den choklad du köper inte 40% kakaosmör så kan du tillsätta fetter själv.

Så vad kan man ha för tillbehör att doppa i fontänen?

Frukt är alltid en hit. Banan och jordgubbar hör till några av favoriterna då de gifter sig bra med Chokladsmaker – Även melon och ananas brukar bli en stor favorit.
Godis av olika sorter –  Marshmallows, skumbananer eller varför inte lite olika sorters Turkish delight?
Små bakverk – Små minimunkar och croissanter att doppa i chokladen kan bli riktigt gott.
Kex och nötter – Eller varför inte kex och crisps gjorda av nötter?

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser när det gäller tillbehör till din chokladfontän. Alla gillar vi olika. Vi känner säkert någon som alltid har gillat att doppa sina pommes i mjukglassen under Mc Donalds besök, vem vet, pommes doppat i choklad kanske skulle bli en riktig hit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.