Den perfekta kladdkakan

kladdkakaKladdkaka är ett av de mest enkla, men ändå fruktansvärt goda kaka som man kan tillaga. Oftast har man redan alla ingredienser hemma och då kladdkakan är mycket anpassningsbar kan man välja att utesluta vissa produkter som t.ex. ägg för den som föredrar.

En kladdkaka ska vara så krämig och len i smaken som möjligt. Vissa recept är alldeles för rinniga, medan andra inte har något kladd i sig alls och mer liknar en plattare sockerkaka. För att få till den helt rätta konsistensen finns det olika knep att använda sig av. Håll till godo.

Det första man bör tänka på när man vill att kladdkakan ska ha en riktigt mjuk konsistens är att använda sig av riktig choklad istället för kakao. Chokladen i sig hjälper till att inte göra kakan alldeles för torr och tråkig, men ger också en helt annan smak. Många experter tipsar även om att tillsätta cirka 1 dl mjöl i blandningen, eftersom mjölet hjälper kakan att binda sig och man slipper en kladdkaka som sipprar ut på hela tallriken.

Viktigast av allt är troligtvis att hålla koll på hur länge kakan är i ugnen. Kladdkakor är mycket känsliga och man bör hålla den exakta tillagningstiden. Ibland har 1 minut väldigt stor betydelse och väljer man att ha inne kakan längre tid än rekommenderat finns det risk att kakan förlorar hela sin krämighet.

Ett mycket enkelt och snabbt recept som inte kräver mer än 25 minuter samanlagt finner du nedan.

Sätt ugnen på 175 grader och tillaga i exakt 18 minuter för bästa resultat.

  • 2 st stora ägg eller 3 små
  • 2,5 dl socker (sockret kan minskas för den som vill ha en mer mörk och djup kladdkaka)
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • 100 gram smör
  • 125-150 gram mörk choklad som du hackar ner eller river.
  • 1 dl vetemjöl (testa!)
  • 1 tesked bakpulver

Var inte orolig om kakan känns lös när du tar ut den. Så länge den har fått en stelnad yta så kommer kakan att bli stadigare så fort den får svalna och hamna i kylskåp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *